Уснуо у Господу Хорст Вробел, велики пријатељ Српске Цркве

Published On: 10/09/2022

Дана 1. септембра 2022. године упокојио се у Господу Хорст Вробел, власник Интернационалног музеја ветрењача у Гифхорну код Брауншвајга, Немачка, и велики пријатељ Српске Православне Цркве и блажене успомене епископа Лаврентија.

Између владике Лаврентија и г. Вробела остварено је велико пријатељство још давне 1988. године. Уз инструкција владике Лаврентија, г. Вробел је подигао у свом знаменитом музеју површине 10 хектара величанствени дрвени руски храм, копија храма из Украјине, који је лично 1996. године осветио Патријарх московски и све Русије Алексеј II са Митрополитом смоленским и калињинградским Кирилом (данашњим Патријархом руским), уз саслужење десет епископа. Том приликом г. Вробел је добио једно од највиших одликовања Руске Православне Цркве, орден Светог Данила Московског.

У почетку,  богослужења у храму су посећивали махом Срби и Руси који тих година почињу да долазе у већем броју у Немачку. Од освећења храма до данас у њему је крштено преко четири хиљаде душа.

Почивши Хорст Вробел је био велики пријатељ Српске Православне Цркве. У знак сећања на невине српске жртве страдале у НАТО агресији 1999. године, а као знак покајања немачког народа због тог нељудског чина, овај хуманиста са својом породицом из Гифхорна је поклонио манастиру Светог оца Николаја у Соко граду крст висине 13,5 метара и тежак преко две тоне, а који је освештао Патријарх српски Павле 24. марта 2000. године, на годишњицу НАТО агресије. Уз то, породица Вробел и њихови пријатељи из Немачке послали су преко тридесет шлепера хуманитарне помоћи и медицинске опреме у Србију.

Музеј и породицу Вробел лично је посетио и блажене успомене Патријарх српски Иринеј 2014. године.

Почивши Хорст Вробел у своме вишедеценијском богоугодном стваралачком раду имао је велику помоћ и подршку своје породице: супруге Ренате, кћерке Розите, унука Илије и унуке Терезе.

Вечан му спомен и захвалност за све што је учинио за Српску Православну Цркву.

Протођакон Стеван Рапајић

Најновије вести