Епископ Иринеј: Свети Јован Крститељ најављује ново доба Царства Божјега, Нови Завет Христов

Published On: 12/09/2022

У недељу, 29. августа / 11. септембра 2022. године, на празник Усековања главе светог Јована Крститеља, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј. Предстојатељу Цркве у Бачкој саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки Дамаскин, свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

У беседи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени владика Иринеј је, између осталог, рекао: -Последњи и највећи међу тим слугама који су послати да поуче, да опомену, да позову на покајање, да пробуде дубоко учмалу савест људи, био је управо свети Јован. Он се назива великим пророком, он је заиста последњи од старозаветних пророка и први од новозаветних. Назива се Претечом Господњим јер је пред Њим ишао и најављивао Његов долазак, Његову богочовечанску Личност. Зато је он мост између Старога и Новога Завета. Он, дакле, као човек предхристовог доба, старозаветног доба, најављује то ново доба Царства Божјега, Нови Завет Христов. Не само што га најављује као Претеча него је он и Крститељ који најпре крштава људе, припремајући их кроз покајање за сусрет са Спаситељем, Који долази да спасе свет у Име Господње. А и Њега самога удостојен је да крсти, иако Спаситељу није било потребно људско крштење. Али, како Он каже да би се испунила свака правда Божја, треба да се то деси, и тако се и десило. Он је на одређени начин и први јеванђелист Новога Завета. Он није ни усмено ни писмено систематски излагао Јеванђеље, али је Господа Христа сведочио исто тако убедљиво и непосредно као и потоњи јеванђелисти свете Цркве, чије књиге као света Јеванђеља читамо и данас. Зато се и назива првим јеванђелистом. Он је и први мученик новозаветне Цркве; страда за Христа иако ни Христос још тада није био страдао. Он је и велики молитвеник, подвижник, живи у пустињи скромно и смирено, сводећи своје телесне и душевне потребе на минимум свих минимума. Таквим животом мало ко је живео у историји.

Преосвећени епископ Иринеј је у беседи најавио да ће, ако Бог дâ, у недељу, 2. октобра 2022. године, у Саборном храму у Новом Саду, свету архијерејску Литургију служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије поводом свечаног литургијског прослављања и прибрајања Лику светих наше Цркве светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере, и светих новомученика бачких.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести