Епископ Јустин: Господ Исус Христос није дошао да отима власт овоземаљским великашима, већ да влада правдом, љубављу и истином

Published On: 12/09/2022

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 11. септембра 2022. године, када Црква прославља мученичку кончину Светог пророка, претече и Крститеља Јована, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву.

Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), протонамесници Дејан Марковић, Александар Јевтић и Новица Благојевић, ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски. Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић, док је хор наступао под диригентском палицом проф. Драгане Манојловић.

– Господ Исус Христос није дошао да отима власт овоземаљским великашима, већ да влада правдом, љубављу и истином. Данас је, по речима Светог Јустина Ћелијско, други Велики Петак, јер су данас људи обезглавили највећег између свих од жена рођених. Стога се данас пости, иако је недеља. Без поста нико не може угодити Богу, јер је он уз молитву крило које нас води Богу. Премда су Јован и Ирод били пријатељи (јер је цар Ирод веома поштовао Јована и често одлазио код њега по савет), Јован није могао да оћути истину и због ње је обезглављен. За нас је важно да се и ми као Свети Јован определимо за Царство Небеско и држимо Бога, правду, истину и љубав на првом месту, истакао је Владика.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести