Нови напад на Србе на Косову и Метохији

Published On: 14/09/2022

Епархија рашко-призренска оштро осуђује напад групе косовских Албанаца у Бабином мосту код Вучитрна на деветнаестогодишњег Србина Немању Митровића и његовог оца којима су синоћ нанете тешке повреде ножем.  Ово је још један у низу етнички мотивисаних напада на српско становништво које угрожава безбедност српског становништва и показује да је насиље над Србима свакодневница на Косову и Метохији.

Нападачи на Митровиће су притворени и Епархија инсистира да се њихов мучки напад адекватно правно санкционише. Нажалост, много је других случајева насиља над Србима који никада нису истражени нити су починиоци приведени лицу правде. Друштво које допушта да насиље над једном заједницом постане модел понашања који се понавља већ двадесет година показује да основни предуслови нису испуњени за нормалан живот свих грађана. Напади на Србе као и други облици претњи и етничке нетрпељивости посебно су појачани услед реторике нових косовских власти које уместо да раде на заштити свих грађана отворено дискриминишу Србе, било непоштовањем закона и судских пресуда сопстених судова, било драконским пресудама над Србима који су оптужени без довољно доказа или „звецкањем оружја“ и претњом насиљем од стране полиције која све више постаје средство репресије приштинског режима над српским становништвом, а не институција која треба да служи свим грађанима једнако.

Епархија рашко-призренска диже снажан глас протеста против овог напада и свих других облика неправде који се спроводе са отворено јасним циљем – да се Србима на Косову и Метохији онемогући нормалан живот и створи етнички чисто Косово. Позивамо наш народ да на све провокације одговори досојанствено и мирно али и одлучно не прихватајући владавину терора и борећи се свим законским средствима и информисањем међународне јавности о стварној ситуацији на Косову и Метохији која је у оштрој супротности са свим демократским стандардима и слободама у Европи и свету. Напади и претње могу да нас учине само још одлучнијим да останемо и опстанемо као своји на своме. А они који мисле да насиљем тероришу Србе треба да имају у виду да ће највећу штету на крају нанети самима себи и народу који представљају.

Извор: Епархија рашко-призренска

 

Најновије вести