Патријарх Теодор у мисионарској посети Мадагаскару

Published On: 14/09/2022

У петак, 9. септембра 2022. године, Његово Блаженство Теодор II, Патријарх александријски и све Африке, стигао је у град Толијару на јужном Мадагаскару.

Велико интересовање патријарха Теодора за мисију је очигледан из његових многобројних пастирских обилазака широм Африке. То је трећи пут да је посетио Мадагаскар и први пут да посећује Епархију у Толијару и јужни Мадагаскар.

На аеродрому Толиара у 12.00 часова патријарха су дочекали обласни Епископ Толијаре и Јужног Мадагаскара, Његово Преосвештенство г. Продромос, локалне власти, Генерални викар и архијерејски намесници три намесништва. По доласку Његовог блаженства поклонило се 100 припадника војске и полиције и мештана Зартана. Патријарх је упутио речи очинске љубави, осврнувши се још једном на своје виђење тока мисије и православља у Африци, посебно за овај крај и нову Епархију.

У суботу, 10. септембра 2022. године, током другог дана своје мисионарске посете, Његово Блаженство Теодор II, Патријарх александријски и целе Африке, имао је састанак у срдачној атмосфери са регионалним гувернером Толијаре г. Арсоном Теодолином са којима је разговарао о питањима међусобне сарадње у корист становника.

Потом је дочекан од ученика Богословије. Богословија носи име Светог апостола и јеванђелисте Марка, оснивача Цркве у Африци. Његово блаженство је освештао и свечано отворио Богословију, као и њене канцеларије.

У недељу, 11. септембра 2022. године, током трећег дана своје мисионарско-пастирске посете, Патријарх александријски и све Африке Теодор служио је уз саслужење локалних епископа свету Литургију у новом Саборном храму који је посвећен Светом Силуану ​​Атонском и Светом Софронију. Његово блаженство, изражавајући своју радост и очинску љубав епископу Продрому, поклонио му је комплет напрсних крстова за нови Саборни храм.

Патријарх је, обраћајући се присутним православним верницима, захвалио на свестраном учешћу на евхаристијском сабрању, пошто је потом одликовао представнике власти овог краја, изразивши на овај начин захвалност на подршци у раду овдашње Епархије.

У понедељак, 12. септембра 2022. године, током четвртог дана своје мисионарске посете, патријарх Теодор II, у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа Толијарског и Јужног Мадагаскара Продрома, посетио је 7. и 8. образовну установу Епархије и свечано отворио две нове школске јединице.

Срдачно су га дочекали наставници и ученици школа. Патријарх је говорио о значају образовања у животу људи, јер су ова деца будућност и нада земље. Затим је делио канцеларијски материјал, свеске и оловке.

У подне је посетио централни Казнено-поправни завод Толијара, где су га срдачно дочекали административни радници, радници и затвореници.

Његово блаженство се обратио речима наде затвореницима и објаснио им значење праштања и покајања у људском животу. Патријарх их је уверио да ће Православна Црква и локална Епархија бити уз њих и честитао месном Епископу Продрому на иницијативи да се храна по затворима дели три пута недељно. Затвореници имају укупно 800 људи.

У уторак, 13. септембра 2022. године, Његово блаженство са својом пратњом отпутовао је авионом за Антананариво где ће наставити своју мисионарску посету у Митрополији Антананариво и Северном Мадагаскару.

Извор: Александријска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести