Усековање Светог Јована Крститеља у Јерусалиму

Published On: 14/09/2022

У недељу, 29. августа/11. септембра 2022. године, у Јерусалимској Патријаршији се свршавао молитвени спомен на Усековање главе Светог Претече и Крститеља Јована.

Током овог празника Црква, посебно јерусалимска, сећа се Светог Јована Крститеља који је „обучен у мантију, једући скакавце и дивљи мед“ (Мт. 3, 4), позива народ на покајање „показао је својим прстом на Исуса као Сина Божјег, који узима грехе света“, критиковао је Ирода што живи са Иродијадом, женом свог брата (Мт. 14:3). Ирод је слушао речи Јована, али је Ирод поштовао Јована, када је, међутим, „прослављао свој рођендан“, (Мт. 14,6) Саломија, Иродијадина кћи, играла је и Ироду се допала, и обећао јој је да ће јој дати чак пола његовог царства. Дрска девојка, коју је наговорила њена мајка, тражила је „Јованову главу на тањиру“ (Матеј 14:7). Ирод се сажалио, али је због „заклетве и сведока“ наредио сецирање Јованове главе и донео је девојци као жртву, а девојка је принела својој мајци.

Преосвећени Архиепископ Севастијски Теодосије началствовао је вечерњем и Литургијом у старој цркви посвећеној Светитељу у Старом граду, коју је обновио и украсио г. игумен архимандрит Вартоломеј.

Саслуживали су архимандрити Клаудије, Мелетије и Дионисије; архиђакон Марко и гостујући свештеник Цркве Грчке Антоније. Појањем је украсио богослужење г. Василиос Гоцопулос, а богослужењу су присуствовали монаси, монахиње, ходочасници и Генерални конзул Грчке у Јерусалиму г. Евангелос Влиорас.

Извор: Јерусалимска Патријаршија

Најновије вести