Упокојио се у Господу протојереј Сава Поповић

Published On: 16/09/2022

У уторак, 13. септембра 2022. године, упокојио се у Господу протојереј Сава Поповић, пензионисани парох и старешина храма Светог Марка у Београду.

Протојереј Сава Поповић је рођен 2. марта 1939. године у селу Лаћислед – Жупа од оца Ранка и мајке Јевдокије. Приликом уписа у Богословију примљен је за клирика Митрополије загребачко-љубљанске. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. Оженио се  Ратком и из брака има два сина, Славољуба, менаџера, и Ђорђа, пароха при храму Светих цара Константина и Јелене на Вождовцу.

У чин ђакона рукоположен је 17. новембра 1963. године од стране Митрополита загребачког др Дамаскина (Грданичког) у цркви Преображења Господњег у Загребу и буде постављен  за парохијског ђакона при Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу и чиновника Црквене општине Загреба. На  основу канонског отпуста вратио се у Нишку епархију. У чин презвитера рукоположио га је Епископ жички др Василије (Костић), заменик оболелог Епископа нишког др Јована (Илића), и поставио га за пароха сталаћко-браљинског у Сталаћу. У Сталаћу га је Епископ нишки одликовао правом ношења црвеног појаса 15. јануара 1968. године. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве 26. јуна 1968. године.

Одлуком Патријарха српског Германа примљен је у свезу клира Архиепископије београдско-карловачке и постављен за  пароха IV парохије при храму Светог апостола и јеванђелиста Марка. Патријарх Герман га је одликовао достојанством протонамесника. За главног и одговорног уредника дечјег листа Светосавско звонце постављен је 1978. године. У чин протојереја рукопроизведен је од стране патријарха Германа приликом освећења живописа у храму Светог архангела Гаврила, 14. октобра 1987. године.

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве био је представник у ПИО Републике Србије у четворогодишњем мандату. Старешина храма Светог Марка постао је почетком 1988. године. За црквено-судског тужиоца Архиепископије београдско-карловачке постављен је 1990. године. Једно време вршио је дужност председника Црквене општине београдске. Пензионисан је 2004. године, а дужности старешине храма разрешен 29. децембра 2005. године. Био је причислен братству храма Светог Марка у Београду.

Заупокојена Литургија ће бити служена у храму Светог Марка у Београду у суботу, 17. септембра 2022. године, с почетком у 7.30 часова, док ће опело бити служено у истом храму од 10.30 часова. Сахрана ће се обавити од 14 часова на гробљу Опленац у Тополи.

Најновије вести