Завршна седница грађевинског одбора у Маутхаузену

Published On: 20/09/2022

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарског г. Андреј, заједно са чланови грађевинског одбора, извршио је коначни увиђај 9. септембра 2022. године у свеукупан ток радова на изградњи спомен-храма Светих српских новомученика на војном гробљу у Маутхаузену.

Испред монументалног храма подигнутом у спомен погинулим Србима из Првог светског рата, епископа је дочекао надлежни парох из Линца протојереј-ставрофор Драган Мићић, члан грађевинског одбора за изградњу спомен-храма. После детаљног разгледања целокупног комплекса и унутрашности храма, закључено је да су радови на храму приведени крају и да је спреман за освећење. Пожељно је, по закључку свих чланова одбора, да се освећење храма изврши око Васкрса 2023. године.

У наставку посете Маутхаузену, чланови грађевинског одбора су прешли у Линц у храм Светог Василија Острошког Чудотворца. Седници грађевинског одбора присуствовали су епископ Андреј у својству председника одбора, протојереји-ставрофори Драган Мићић и др Гајо Гајић из Беча; архитекта г. Боро Тегелтија, секретар ГО г. Жељко Малешевић и изасланик Представништва Републике Српске у Бечу г. Срђан Вуковић.

На седници је било речи о финалним радовима на спомен капели и о припреми Логорске књиге мртвих и монографије о изградњи спомен-храма. Такође је донешена одлука да се за свечани дан освећења храма одштампа за присутни народ богата монографија о историји Војног логора за Србе у Маутхаузену (1914-1918).

Оно што остаје карактеристично за овај спомен-храм посвећен српским Новомученицима, пострадалим у Првом светском рату, јесте осећај трепета и дубинског поштовања према жртви коју су наши свети преци својим страдањем поднели.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести