Освећење цркве на Православном богословском факултету у Араду

Published On: 20/09/2022

У недељу, 18. септембра 2022. године, извршен је чин великог освећења храма посвећеног Светом Максиму Исповеднику на Православном богословском факултету у Араду, као и освећење нових факултетских просторија.

Чином освећења храма и светом архијерејском Литургијом началствовао је Високопреосвећени Митрополит банатски Јован уз саслужење Архиепископа арадског Тимотеја и Епископа будимског и темишварског Лукијана као и других архијереја из Румунске Православне Цркве. У пратњи Преосвећеног владике Лукијана били су протојереј-ставрофор др Маринко Марков, архијерејски заменик темишварски и протођакон Миодраг Јовановић.

Овом приликом обележена је и годишњица страдања духовника и професора арадског Православног богословског факултета свештеника Илариона Феље, којем је служен помен на крају свете Литургије.

На свечаности поводом освећења факултетског храма и нових просторија прочитана је и посланица Патријарха румунског Данила а програму су присуствовали и представници локалних, жупанијских и републичких власти као и руководство Универзитета у Араду, бројно свештенство, монаштво, студенти и верни народ.

Извор: Епархија будимска

 

Најновије вести