Прослава 125-годишњег јубилеја Фондације „Привредник”

Published On: 20/09/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија,  председника Фондације Привредник, 22. септембра 2022. године са почетком у 19 часова у Великој сали Коларчеве задужбине биће одржана Свечана академија поводом 125 годишњице од оснивања и стогодишњице од преласка у Београд Српског привредног друштва Фондације Привредник.

Академија, којом ће отпочети свечаности поводом двоструког јубилеја једне од најзначајнијих националних организација, под  насловом Кроз три века приказаће историјат Привредника од 1897. до данашњих дана. У програму академије поред осталих учествују и Ансамбл Ноктурно, Српски камерни хор, а водитељи су Александар  Гајшек и Ивана Миленковић.

Обележавање јубилеја се  наставља научним скупом Привредник кроз три века, који ће бити одржан 23. септембра са почетком у 10 часова у Ректорату Универзитета у Београду, када ће се учесницима и гостима обратити председник Фондације, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Прво излагање на научном скупу на тему Историјске околности с краја 19. и почетком 20. века у Аустро-Угарској монархији и положај српског народа одржаће проф. др Милош Ковић, док ће на тему Покретачи идеје оснивања СПД Фонда Привредник – мотиви и достигнућа говорити др Петар Крестић. Хуманизам и образовање у борби против сиромаштва назив је предавања проф. др Владимира Вулетића, а затим ће о Задужбинарству и доброчинству у Срба током три века говорити др Радивоје Стојковић. Нови почетак: реоснивање Привредника и његов рад у новим друштвено-историјским околностима тема је излагања проф. др Јова Радића и Николе Лунића, док ће о Искуству Привредникових питомаца говорити помоћник министра просвете у Влади Републике Србије проф. др Бојан Тубић и правни саветник у Европском парламенту г. Душан Цветановић.

Српско привредно друштво „Привредник“ је једна од највећих живих задужбина наше новије историје, са просветно-привредним карактером. Идејни творац и оснивач ове институције је Владимир Матијевић, са својим кругом сарадника, и визијом како побољшати економске и социјалне прилике српског народа у Аустро-Угарској монархији на заласку деветнаестог века. Обављајући посао банкара и велетрговца створио је Српско привредно друштво „Привредник”, 1897. године у Загребу.

Том чину је претходило оснивање Српске банке 1895. године у Загребу, а потом и штедно-кредитних задруга, од којих је једна била у Новом Саду, где је обновљен рад и установљено данашње седиште „Привредника“.

Велики научник Михајло Пупин, човек светског уледа и изузетни патриота је оставио „Привреднику“ позамашне суме новца за школовање даровите деце. Знатну помоћ дао је великан Никола Тесла и научник светског гласа Јован Цвијић.

„Привредник“ је окупљао даровиту и сиромашну децу, из свих крајева где је живео српски народ, упућујући их на школовање – на разне занате и трговину код угледних трговаца и занатлија, а касније им помагао преко својих штедно–кредитних задруга Срба привредника да отворе своје самосталне радње и започну сопствени посао, тако формирајући средњи слој друштва, од српског становништва, које је у Аустро-Угарској Монархији углавном било веома сиромашно и обесправљено.

Резултати рада „Привредника“ мере се бројкама одшколованих питомаца, а још више изласком из сиромаштва великог броја породица. Број ишколованих питомаца до Другог светског рата премашује 43.000.

Институција изузетне историје, богате традиције и великог значаја за друштво функционише и данас захваљујући својим добротворима и донаторима, који великодушним улагањем у Фондацију „Привредник“ негују своју племенитост и хуманост на добробит не само младим људима о којима Фондација брине, него и нашем друштву у целости.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести