Епископ Јустин: Црква је место спасења целокупног бића човековог

Published On: 22/09/2022

Црква Пресвете Богородице у Горњој Трепчи прославила је 21. септембра 2022. године своју храмовну славу празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину.

Прослава храмовне славе је започела дочеком Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, од стране свештенства и многобројног народа у порти храма у бањи Горња Трепча, метоху манастира Вујан. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички г. Јустин, док су му саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕОУ-а, игуман вујански архимандрит Сава (Илић), секретар Епископа жичког, као и ђакон Стефан Симић. Чтецирао ипођакон Дејан Камиџорац.

У беседи Његово Преосвештенство г. Јустин између осталог је рекао:- Место на које људи долазе да би потражили излечење телесних болести је бања, а Црква је место спасења целокупног бића човековог. Помињући светогорске подвижнике, епископ је нагласио да они нису бринули о телу, као и да су боловали, али су поживели и по 90 и 100 година и „душу своју припремили за Царство Небеско“. Место где можемо да пребродимо све невоље које нас сналазе је Црква Божија – место обитавалишта Духа Светог, који освећује Свете Дарове, којима се ми спасавамо. Причешћивањем Телом и Крвљу Господа Исуса Христа добијамо живот вечни. Привидно здравље је спољашњег карактера, а право здравље је могуће једино када га даје Бог и Пресвета Богородица.

Извор: Епархија жичка

 

Најновије вести