Епископ Јован: Пресвета Богородица је трпеза Хлеба небеског

Published On: 23/09/2022

На дан када славимо празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у задужбини Вожда Карађорђа у Тополи, која овог дана прославља своју славу.

Саслуживали су протојереји ставрофори Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Мића Ћирковић, Рајко Стефановић, Жељко Ивковић, Велибор Ранђић, Слободан Богојевић и Ђорђе Радишић; затим протојереј Остоја Пешић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, као и ђакони Александар Бабић и Стеван Илић и јерођакон Василије (Старовлах). Појали су ученици Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

– Пресвета Богородица је олтар Бога живога, трпеза Хлеба небеског. То је Христос и Литургија. Христос је себе ставио на трпезу да бисмо се ми хранили и живели њиме, не само у овом веку, већ и будућем. Христос себе даје, али никога не приморава да верује у њега. Човек је слободно биће да сам изабере да ли ће бити добар или лош. Слобода је заиста највећи дар Божји. Стога, не смемо је злоупотребити. Како је на једном месту рекао велики Достојевски: “Слобода је моја да не учиним никакво зло”, истакао је владика Јован.

Опширније на сајту: Епархија шумадијска

Најновије вести