Мала Госпојина у манастиру Милешеви

Published On: 23/09/2022

На велики празник Православне Цркве, Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, у среду 21. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Милешеви.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са својом игуманијом Аквилином, увеличале су Евхаристијско сабрање својим складним појањем.

Честитајући празник сабраном народу Божјем Епископ Атанасије је рекао: – Тајна Божјег деловања у свету и богопознања, велика тајна, надвишава сваки ум. И само они који прочисте ум свој и душу своју успевају да се делимично приближе тој тајни, да више уроне у њу, и да је више захвате, да је више појме. Грешни умови не могу да се приближавају божанским тајнама. Зато, грешници не само да најмање знају о Богу него и отпадају од Бога. Уствари, грех и јесте то, отпадништво од Бога.

– Данас је празник велике тајне спасења, велике тајне присуства Божјег у свету. Та истина о Божјем присуству и Божјем чињењу у нашим животима, у животима људи, у историји човечанства, сажета је најбоље у оној најкраћој песми коју смо певали на Божанској Литургији а која се зове тропар, тропар данашњег празника Рођења Пресвете Богородице. Тропари празника у себи, у најкраћој форми, са најмање речи, садрже и објашњавају највећу и најузвишенију тајну, тајну догађаја, тајну празника.

Владика је потом поближе објаснио и приближио сабраном народу речи данашњег празничног тропара, закључивши: – Овде имамо да рођење једне девојчице доноси радост, објављује радост, целом свету, целој Васељени, свих времена. То је рођење те девојчице, Богородице, увек Дјеве Марије. Њено рођење је извор радости и објава радости, најава радости због оног што ће се догодити Њеним рођењем, јер, из Ње ће засијати, и засијало је, Сунце Правде, које ће донети радост целој васељени. Из Ње ће се родити Господ наш Исус Христос, Спаситељ света.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести