Освећење темеља Српског културног центра

Published On: 23/09/2022

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим осветио је и благословио 22. септембра 2022. године, на дан Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, камен темељац Српског културног центра у Осијеку.

Нови објекат гради се на месту где је био стари парохијски дом у улици Јована Гојковића бр. 21 у Осијеку, заклада Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године. Кућа је порушена 2020. године и на том месту отпочела је 2022. године изградња Српског културног центра.

Након више од 80 година како је пропао први покушај подизања културног центра Срба у Осијеку, поново се указала прилика да га исти добију. Са благословом Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима, а на предлог водећих људи културног, просветног, политичког и духовног живота града Осијека, вековна тежња осјечких Срба постала је реалност.

Уговор о почетку градње Културног центра Срба у Осијеку у име Српског народног вијећа из Загреба и Српске Православне Црквене општине Осијек потписали су дана 14. јануара 2020. г. Борис Милошевић, председник СНВ-а и протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки. Након израде пројектне документације и добијања грађевинске дозволе, током месеца маја 2020. године порушен је стари парохијски дом у улици Јована Гојковића број 21 у Осијеку. Српска православна црквена општина Осијек уступила је земљиште и зграду старог парохијског дома за споменуту намену. На том месту које је задужбина Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године подигнуће се нови мултифункционални објекат са канцеларијама, просторијама и свечаном салом за предавања, концерте и слична догађања.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести