Епископ Атанасије: Крст је символ хришћанства

Published On: 28/09/2022

Празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, молитвено је прослављен 27. септембра 2022. године у манастиру Милешеви. Тим поводом, у храму Вазнесења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, складним појањем увеличале су ово Евхаристијско сабрање.

Честитајући присутнима овај велики, значајан и диван празник преосвећени је рекао: – Данас је дан када посебну пажњу посвећујемо Крсту, главном изразу и символу хришћанства. Данас се Крст посебно износи да буде виђен, очима телесним и очима духовним. Да се о Њему размисли и да се Њему поклонимо, да схватимо Његов садржај и Његов смисао.

– Крст је истакнут са посебним смислом и посебном намером. Кад год на Њега погледамо да се сетимо Главнога, Онога који је тај Крст носио на Голготу, да би био распет на њему, да би умро за нас. Господ наш је дошао у овај свет са најплеменитијом намером, да спасе овај свет од ропства у које је овај свет сам пао, у које је себе саплео својим греховним законима, похлепом, мржњом, грамзивошћу, себичношћу, упавши тако и у крајње зло – смрт.

– Господ наш је имао намеру, и има и даље, да успостави законе доброте, љубави, разумевања међу људима, да човека избави од сатане, из ропства његовог да га извуче, да га ослободи свих његових превара. Свет је онда рекао да њему такав спаситељ не треба, да је Он вишак у овом свету, да за Њега нема места. Свет утонуо у зло неће Избавитеља, неће Онога који проповеда доброту и љубав. И осудише га на, у оно време, срамну смрт, на Крсту.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести