Епископ Јустин: Љубити Господа значи држати заповести Његове и живети по заповестима Његовим

Published On: 28/09/2022

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 27. септембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве у Краљеву.

Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковића), протојереји-ставрофори Мирослав Јаковљевић, Ненад Илић; протојереј Радоје Сандо, протонамесници Александар Јевтић и Новица Благојевић; ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски. Лепоти богослужења су својим појањем допринели протонамесник Дејан Марковић и г. Иван Трајковић.

– Данас се сећамо два догађаја везана за Часни Крст Господњи. Прво се сећамо проналаска Часнога Крста у време царице Јелене, када је васкрсењем мртвог човека откривено који је од три пронађена крста био Крст Господњи. Потом се сећамо победе цара Ираклија над персијским царом који је у својој власти држао Часни Крст и његовог свечаног повратка у Јерусалим. Приликом тог повратка цар је у царском одјејанију, свечано и тријумфално носио Крст, али тадашњи Патријарх је имао виђење анђела Божјег који забрањује цару да у царском оделу, несмирено, носи Часни Крст, истакао је владика Јустин.

Потом је владика додао:- Љубав Божја се најбоље види у Његовој крсној жртви. Љубити Господа значи држати заповести Његове и живети по заповестима Његовим. Нека нас Господ силом Свога Часног Крста сачува неповређенима у животним невољама које нас чекају на нашим животним путевима.

Извор: Епархија жичка

 

Најновије вести