Фестивал манастирских вина и других производа у порти храма Светог Илије у Миријеву

Published On: 28/09/2022

У суботу, 24. септембра 2022. године, у порти храма Светог пророка Илије у Миријеву одржан је трећи по реду фестивал манастирских винарија и других манастирских производа.

Сабрање је започето у 12 часова појањима дечјег хора „Растко“ при храму Светог Саве, дечјег хора Светог Пантелејмона из Миријева и мешовитог хора под изврсним руководством хоровођа Милене Антовић и Бојана  Стојчевића. Потом се окупљенима обратио председник Градске општине Звездара г. Владан Јеремић, који је изразио велико задовољство чињеницом да фестивал постаје својеврсна традиција на Звездари и да је тиме уврштен у календар важних културних догађаја овог дела града. Присутне је поздравио и г. Стеван Рајта, председник Удружења винара и виноградара Србије, захваливши се организаторима и учесницима који су приказали сву лепоту винских производаи нагласио значај очувања и промоције богате православне хришћанске традиције у којој вино има особити карактер.

На молбу организатора, сабране је надахнутим и поучним речима поздравио Преосвећени Епископ хвостански и изабрани западноевропски г. Јустин, који је пренео молитвене поздраве и архипастирски благослов Патријарха српског г. Порфирија и истакао:

-У порти храма Светог Илије окупили смо се око чаше вина, а наш хришћански призив је истоветан – да молитвено заједничаримо око Чаше Спасења, око Тела и Крви Христове која нас спасава и искупљује од греха. Радостан сам што сам поново на овом лепом догађају. У разним државама у којима ћу служити широм Западне Европе трудићу се да приближим  лепоту православне духовности наших светих манастира, а верујем да се овакав културни догађај може са успехом организовати и у том поднебљу.

Напослетку се у име организатора обратио јереј Борислав Петрић, који је пренео захвалност братства и управе храма Светог Илије на благослову Патријарху српском г. Порфирију да се фестивал поново организује, као и захвалност епископима Георгију и Јустину који су својим доласком и овога пута показали љубав према једном од најстаријих храмова Архиепископије београдско карловачке (подигнутом 1834. године), и молитвено подржали напоре организатора. Благодарење је упућено и Градској општини Звездара чији су највиши представници у великом броју присутвовали отварању фестивала, као Градским пијацама, Удружењу винара и виноградара Србије, а посебно г. Душану Вранешевићу из Управе за заједничке послове Владе Републике Србије и г. Дејану Масловари из винотеке Wine & Pleasure, као осведоченим пријатељима манифестације. Позиву на фестивал су се одазвали и декан Православног богословског факултета протојереј Зоран Ранковић; директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило; представници Министарства пољопривреде, Министарства спорта, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде, Градског секретаријата за дечје образовање, Секретаријата за културу и друге званице.

После молитве „Оче наш“ коју су произнели хорови са верним народом, умировљени Епископ канадски г. Георгије је благословио почетак фестивала, који је ове године имао 35 учесника на 27 штандова, међу којима су били манастири Хиландар, Студеница, Буково, Фенек, Копорин, Ковиљ, Тврдош, Суково, Лелић, Каона, Драганац; затим винарије РадовановићЦилићТеметДеурић, Матаљ, Деспотика, Вукоје, Аглаја и Видак. Овогодишњи фестивал је био знатно обогаћен понудом, будући да су осим вина на манастирским штандовима били и други производи српских светиња, попут меда, сира, ракије, ликера, сокова, мелема, уља, ајвара, тамјана и другог, што је била изузетна прилика присутнима да се упознају са животом и економијом самих манастира, као и да куповином поменутих производа помогну напоре монаштва да се светиње обнове и украсе. И ове године етно-ресторан Завичај је даривао изврсне производе од хране свима, а иконописачки студио Ихтис је презентовао своју понуду ручно рађених икона. Поред тога, фестивал је добио на ширини увођењем књига у понуду, те су посетиоци могли да се упознају са најбољим насловима издаваштва Православног богословског факултетаХришћанске мисли и издавачке куће Лагуна. Посетиоци су током поподнева могли да уживају у наступу гитарског дуа Скица и Србских православних појаца.

јереј Борислав Петрић

Најновије вести

Повезане вести