Празник Воздвижења Господњег у Варшавској богословији

Published On: 29/09/2022

Прославом Воздвижења Крста Господњег у Православној богословији у Варшави началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава.

Прослава празника почела је 26. септембра 2022. године свеноћним бденијем, док је на празник свету Литургију служио митрополит Сава уз саслужење ректора Богословије протојереја-ставрофора Ђорђа Тофилук, протојереја-ставрофора  др Томаша Стемпа, игумана др Пантелејмона, свештеника  Кристифора Серемета, као и протођакона Андреја Давидика, протођакона Вадима Стембурског и Луке Леонкиевица.

Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава беседио је о егзистенцијалном значају светог крста у животу сваког хришћанина: -Није довољно само ношење крста на грудима или обожавање. За учешће у спасоносном делу Христовом нису потребни спољашњи знаци, већ истинско, свесно и духовно сараспеће са Спаситељем. Овај пут се остварује кроз искрену љубав према Христу и поверавање свог живота Њему. Крст који свако од нас носи на својим плећима долази од Бога. Наш хришћански задатак је да научимо да га носимо стрпљиво и понизно. Напор ових искустава обогаћује наш духовни живот и учи нас љубави према Христу. Само је Христос прави пријатељ човека због кога носимо овај крст и који нам помаже да прођемо кроз та искуства. Остаје нам само да Му верујемо и да се надамо у Њега.

Митрополит Сава је том приликком четитао проф. Ђорђу Тофилуку 35. годишњицу ступања на функцију ректора Православне богословије у Варшави и 41. годишњицу свештеничке службе.

Извор: orthodox.pl

Најновије вести

Повезане вести