Слава храма у Фелдкирху

Published On: 29/09/2022

У суботу, пред Воздвижење Часног и Животворног Крста а поводом храмовне славе – Мале Госпојине, парохија Фелдкирх дочекала је свог Архијереја – eпископа Андреја. Владика Андреј је за ову прилику донео на поклоњење и целивање део моштију Свeтог владике Николаја Велимировића, за духовно укрепљење и молитвени спомен нашег највећег Србина после Светог Саве.

Епископа су испред верног народа дочекали свештеници Слободан Милуновић, Горан Ерић, Бране Сарић,Ненад Бркић и надлежни парох у Фелдкирху, Никола Баловић.

Након свечане вечерње службе свештенство и верни народ су кренули у новооснован црквени центар-парохијску салу у Фелдкриху. Владика је освештао овај објекат и пожелео да се у њему врши сабирање око духовних, традиционалних и непролазних вредности нашег идентитета. Додао је да је ово велико постигнуће за не тако бројну заједницу, али и сведочанство дубоке вере и наде за благословену будућност наших људи у овом најзападнијем делу Аустрије.

Иначе, ова црквена сала је први објекат који је српска православна црква односно парохија Фелдкирх и њен народ као власник стекао откако постоји црквени живот у овим крајевима. Заслуге за овај објекат треба приписати верном народу и управи ЦО Фелдкирх, али пре свега почившем Велимиру Цветковићу из Констанца који је највећи добротвор ове парохије и без чијег прилога не би било могуће купити објекат ове врсте.

Сутрадан, у недељу пред Воздвижење, свечану славску Литургију служио је са благословом Епископа Андреја свештеник Слободан Милуновић из Минхена, уз саслужење оца Николе Баловића, надлежног пароха.

Прота Слободан је после свете Литургије освештао славске дарове у тек освећеној сали и упутио срдачан поздрав и најлепше жеље за будућност верника овог краја.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести