Рукоположење у Сремским Карловцима

Published On: 04/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је 1. октобра 2022. године свету архијерејску Литургију у Доњој сремскокарловачкој цркви Светих апостола Петра и Павла.

Саслуживлаи су протојереји-ставрофори Велизар Живановић, бивши старешина Саборне цркве и секретар Епархије сремске у пензији, Дарко Јелић, Јован Милановић, ректор карловачке Богословије; протојереј Слободан Вујасиновић, старешина овог велелепног храма, јереј Станко Лакетић, парох Саборне цркве и професор карловачке Богословије и епархијски ђакон Горан Власац. Појао је хор „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада, под руководством Тамаре Петијевић и ученици карловачке Богословије, са својим професором појања Јованом Стојановићем.

Након рукоположења, епископ Василије је честитао новорукоположеном свештенослужитељу чин јереја, и поздравио присутне, говорећи о части, али и тежини и одговорности свештеничке службе, и при том се осврнуо на светоотачки текст о молитви Светог Јована Златоустог и њеном значају за духовни живот и напредак сваког хришћанина, свештеника поготово. Исповедник новорукоположеног је прота Велизар Живановић.

Архијерејској Литургији присуствовали су Високопреподобни архимандрити Арсеније Матић, игуман манастира Бешеново и професор карловачке Богословије и Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета; протојереји-ставрофори Душан Петровић, ректор карловачке Богословије у пензији, Бранислав Поповић, Чедомир Грујичић, Коста Ковјанић; као и јереј Ђорђе Милидраг.

Новорукоположени јереј др Петар Николић је на крају Литургије поделио антидор и благослов присутном монаштву, свештенству, ученицима карловачке Богословије, верном народу и бројним пријатељима и колегама, међу којима је било и парохијана из цркве Свете Петке у Петроварадину, где је као ђакон служио од 2015. године.

Јереј др Петар Николић је био ђакон сремскокарловачке Саборне цркве од 2008-2014. године. Професор је верске наставе у Карловачкој гимназији и О. Ш. „Јован Дучић“ у Петроварадину. Причислен је Доњој цркви.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести