Велика Британија: Kраљ Чарлс гарантује заштиту свим религијама

Published On: 05/10/2022

Краљ Чарлс Трећи обећао је своју личну заштиту свим религијама, конфесијама и другим уверењима у Британији. Kао краљ, Чарлс Трећи је уједно и световни поглавар Англиканске Цркве са титулом Defensor Fidei (Заштитник вере).

За себе је рекао да је предани англикански хршћанин, као и да ће положити заклетву Англиканској Цркви на цремонији крунисања. Такође, Велику Британију је одувек посматрао као “заједницу (верских) заједница” и зато као суверен има “дужност да штити разноликост земље, да омогући простор за све религије и културе, штитећи традицију и уверења према којима нас као појединце воде наша срца и умови”. Та разноликост је утемељена не само у законима земље, већ и у његовим властитим уверењима.

“Kао члану Англиканске Цркве, љубав је средишња тачка моје хршћанске вере и зато из својих најдубљих уверења – као и мог положаја суверена – осећам обавезу да поштујем оне који следе друге духовне путеве и оне који настоје да живе своје животе у складу са световним идеалима. Британско друштво у својој разноликости може напредовати само кроз јасну колективну преданост виталним начелима слободе савести, великодушности и бриге за друге, који су за мене срж наше нације”, поручио је краљ Чарлс.

У аудијенцији у Бекингемској палати учествовали су, поред осталих, представници англиканске, католичке, православне, муслиманске, јеврејске и хиндуистичке заједнице у Британији. Састанак је померен сат времена унапред како би британски главни рабин Ефраим Мирвис могао да на време стигне на Шабат.

Извор: Vatican News, фото: WPA Rota

Најновије вести