Монашење у манастиру Светог Јована Крститеља у Заграђу

Published On: 06/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 5. октобра 2022. Године, на празник Светог апостола Кодрата и Оданије Воздвижења, свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Заграђу.

На почетку Литургије, у којој је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, владика је замонашио слугу Божјег Николу (Живковића), давши му монашко име Спиридон.

Епископ Методије је на проповеди нагласио:- Нека је наздравље монашење нашег брата Спиридона, који продужава монашку лозу у овој светој обитељи, у овој великој древној светињи. Све оно што се на Христу темељило, на истини, вјери и правди Божјој, увијек je претрајавало кроз вјекове, претрајаваће и тећи до свршетка свијета и вијека, до у вјечност и у Царство небеско, у свјетлости лица Христа Бога нашег“, рекао је Владика Методије. Сви прави сљедбеници Христови, истински за лицем Његовим жуде, покушавајући, уз Божју помоћ, да подражавају оно што је Христос поручио и заповиједио да чинимо.

– Они који то сматрају животом, ако то предaју, изгубе Христа ради, Његовог имена ради, љубави Божје ради ти ће стоструко од тога добити, насљедити, задобити живот вјечни, живот истински. А нема истинског, правог живота ако у њему нема Христа. Све оно што чинимо у свом животу, и што треба да чини отац Спиридон, од данашњег дана, још ревносније, усредсређеније, приљежније јесте да, не само на устима и ријечима, него да животом својим, својим дјелима показује, испуњава заповјести Божје, заповјести о љубави. Једино тако ће овај свијет познати да смо Христови ученици, ни по каквој спољашњој форми, облику, нашем статусу, друштвеном положају, одјећи коју носимо. Ништа то неће значити, него само они који истински буду љубили Бога и ближњег свога, овај ће свијет препознати у њима прави, истински Христов пут, пут спасења, казао је владика Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести