Свечана примопредаја римокатоличког храма Епархији аустријско-швајцарској

Published On: 06/10/2022

На празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, 27. септембра 2022. године, обављена је свечана примопредаја новог храма на Шепфверку у Бечу који се налази између два градска дела Фаворитен и Мајдлинг. Чин примопредаје означио је Његова Узоритост Кардинал Кристоф Шенбор који је у свечаном дочеку испред храма срдачно поздравио Његово Преосвештенство Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја и све високе госте.

Овом свечаном тренутку присуствовали су и отачаствени архијереји Српске Православне Цркве Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом и њихова преосвештенства Епископ браничевски г. Игнатије, Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије и Епископ брегалнички г. Марко и остале високе званице. Својим присуством, свечану примопредају су увеличали Њихове Екселенције амбасадор Републике Србије г. Небојша Родић и г. Синиша Бенцун из амбасаде Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама, шеф представништва Републике Српске у Бечу г. Младен Филиповић.

Његова Узоритост Кардинал Шенборн је у свом обраћању истакао:- После вишедеценијског, живог верског живота католика у овом крају и у овом храму и убудуће прославити Господ, проповедати реч Божја и служити света Литургија. Исти је Господ Исус Христос Који нас приводи вери и свима даје задатак да живимо Јеванђељем и да га проповедамо. Верници Католичке Цркве су у овом храму кроз низ година живели са великом ревношћу и великим срцем. Међутим, стално смањивање броја католичких верника у овом крају јесте болна чињеница, истакао је Кардинал, али не само болна јер је истовремено порастао број православних хришћана! С тим осећамо радост где Хришћанство као целина не опада и где је свима главни и суштински основ Господ Исус Христос.

Потом је Његово преосвештенство г. Андреј између осталог рекао:- У нашој радости, као ангажовани и активни хришћани, желимо да срушимо баријере које нас раздвајају, са жељом за већим заједништвом. То подразумева и нашу узајамну спремност да делимо своја материјална добра и да изградимо боље међусобно заступање и заједничке добротворне пројекте. Наше свештенство Српске Цркве у Бечу стоји одлучно испред нашег најважнијег задатка, а то је да редовно организујемо пригодне програме катихетских манифестација за децу и омладину која се у таквом окружењу Епископа и свештенства осећају позваним и вољеним. Ми у томе следујемо појму литургије после Литургије: наиме, важно је да негујемо дух заједнице, да се размењујемо, да учествујемо у радости једних према другим, али да смо близу у патњи и болу.

По завршетку своје беседе, епископ Андреј је Његовој Узоритости Кардиналу Шенборну свечано уручио једну величанствену православну икону Силаска Светога Духа на Апостоле – Тројице, а за све присутне и сваког понаособ, са благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, уприличен је пригодан дар који се састојао од Молитвеника са Благовештенским Акатистом, часним крстом са Свете Горе и сувенирима, као успомену на овај велики дан.

Опширније на сајту: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести