Архијерејска Литургија и Дан града Зајечара

Published On: 07/10/2022

На празник Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра 2022. године, када се у Зајечару прославља и сећање на тродневно јављање Пресвете Богородице грађанима окупираног Зајечара 1944. године, у зајечарском Саборном храму служена је света архијерејска Литургија. Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, а саслуживали су му свештенослужитељи Епархије тимочке.

Након читања јеванђелске перикопе, јереј Новак Бојанић подсетио је сабране вернике о значају данашњег празника за Зајечар:- Ово пречасно и сверадосно чудесно јављање Пресвете Богородице, по великој милости Божјој, догодило се крајем Другог светског рата управо на данашњи дан. Ово је празник спасоносног јављања наше Пресвете Заштитнице у облику очевидне и јасне појаве: обриса Њеног Свесветог лика, тј. Њеног чудесног самоизображења и самоприказања у виду иконе на поду, на темељу подрумског склоништа свима нам познате „Богородичне куће.

По завршетку Литургије, владика Иларион поздравио је вернике и честитавши им данашњи празник рекавши – За нас, житеље Зајечара, овај дан је посебна и велика радост, поготово ове године када се овај дан по први пут прославља као Дан града Зајечара. Такође, успостављамо не само тродневно служење Литургије у ова три празнична дана, него успостављамо и благосиљамо сведневно и свеноћно читање Светог писма и Псалтира у параклису Пресвете Богородице, тамо где се она тродневно јавила. Епископ је потом позвао све вернике да узму учешћа у читању молитава, те да у наредним данима, поклонивши се светом месту јављања Пресвете Богородице, прочитају неки одељак из Псалтира или Светог писма. Овогодишњи колачар славе била је гђа Сузана Милошевић, а наредне године ту част ће имати породица Топић.

Извор: Епархија тимочка

 

Најновије вести