Најава: Свечана прослава 30 година архијерејске службе Епископа жичког г. Јустина

Published On: 07/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин обележиће 9. октобра 2022. године тридесет година архијерејске службе светом Литургијом у храму Светог Саве у Краљеву са почетком у 9 часова.

Нови број Жичког благовесника, часописа Епархиј ежичке, посвећен је у целини тридесетогодишњици архијерејске службе Његовог Преосвештенства Епископа др Јустина. Обиман садржај и дизајн инспирисан фотографијама које прате службу епископа Јустина од искушеничког времена до данас, чине овај број духовном и естетском гозбом за дух посвећених читалаца.

Часопис отвара Предговор уредништва под насловом „Речи Архијереја – путоказ спасења“. Следи интервју са епископом Јустином, у коме је уредништво часописа имало прилику и част да са Епископом поразговара о његовом погледу на тридесет година архијерејског служења, али и данима искушеништва, монаштва, као и академског усавршавања у братској Јелади.

У наставку се налазе беседе поводом важних догађаја (приступне беседе са хиротоније из манастира Сопоћана 1992. године и приликом устоличења у Краљеву 2014. године, обраћања приликом важних догађаја из живота Епархије жичке). У три одвојене рубрике налазе се беседе на Господње и Богородичне празнике, недељне беседе, беседе на светитељске празнике. Оне су пробране на различите теме током свих 30 година архијерејског служења, истовремено праћене пригодним фотографијама (почевши од оних из 1980).

У беседама из тимочког периода, Епископ вапајно призива народ да се окрене Богу и Цркви, да се сете да њихова брига није само о приватном материјалном благостању, већ је то на првом месту брига за спасење душе. Будећи успавану духовну савест народа, он их подсећа и на назначење да сачувају свој српски идентитет који је на овим граничним просторима увек био на удару, као и да не дозволе да цркве буду запуштене, већ да се обнављају старе и подижу нове.

У беседамa из жичког периода, Епископ подстиче речју и делом на свесрдно служење Цркви на свим пољима. Као плодови тога, ничу нови прелепи храмови, обнављају се и уређују стари, граде се објекти намењени за бољи развој свих видова црквене делатности. Поред материјалне обнове, путем мисионарских подухвата живом и писаном речју проповеда се Јеванђеље на свим пољима које савремени свет нуди.

Посебну рубрику чине речи које су епископу Јустину посветили знаменити савременици (патријарх Павле, Добрица Ерић, Адам Пуслојић).

-Најсрдачније препоручујемо читаоцима да у црквеним продавницама потраже овај број, кроз њега се боље упознају са ликом и делом нашег епископа Јустина, а потом пронађу место на полицама својих библиотека, како би себи и другима могли ове речи понудити као подсетник и путоказ на путу спасења, поручио је протонамесник Александар Р. Јевтић, уредник часописа.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести