Епископ Димитрије: Свака задужбина је настала захваљујући вољи изниклој из срца у којем се носи Спаситељ

Published On: 10/10/2022

На празник Светог Јована Богословa, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 9. октобра 2022. године светом архијерејском Литургијом у храму Свете Текле у зубачком селу Орашје код Требиња.

Саслуживали су протојереји ставрофори Видо Милић, Никола Јанковић; протојереји Никола Темеринац, Раде Јовић, Мирослав Ратковић; јереј Милан Стањевић, домаћин протојереј-ставрофор Борис Бандука, ђакони Крсто Авдаловић и Игор Мастиловић.

Повод за данашње сабрање било је освећење новосаграђеног храма, који је у претходном периоду подигнут надомак темеља старијег ранохришћанског храма за који се претпоставља да потиче из периода од трећег до шестог века. Стари храм срушен је у последњим деценијама присуства Турака на овом простору.

Након читања јеванђеља, са благословом владике Димитрија, беседио је отац Никола, који је нагласио: Вјера је један од најљепших начина да човјек постане близак Христу. Човјек је позван да се научи јеванђељској вјери, која се на дјелу показује у догађајима везаним за римског капетана и за крвоточиву жену. Вјера је благодатни дар који човјек прима од Господа, а дужан је да се чува немара и непажљивости како би примљени дар сачувао у своме бићу. Пажљиво чување вјере огледа се у љубави према ближњима и према Богу, као и способности праштања.

Након отпуста сабраним верницима се обратио владика Димитрије, речима:-  Свака задужбина из времена наших предака настала је захваљујући вољи изниклој из срца у којем су носили Спаситеља, јер се из тако облагодаћеног срца и душе јавила воља, жеља и благослов за предивно ктиторство. Тим задужбинама прибројан је и данас освећени храм. Нека овај храм постане мјесто саборног сједињења са Спаситељем и јединства једних са другима у смирењу и љубави. Основ тог заједништва је истински човјек способан да своје наде положи у Бога, како би Бог ушавши у срце човјечије умножио већ примљене дарове и учинио да они служе на Спасење.

Након службе Божје, захваливши се свим дародавцима, отац Борис уручио је најзаслужнијим приложницима за изградњу храма захвалнице Епархије захумско-херцеговачке. Указујући част владици на посети, отац Борис је изразио жељу да ће новообновљени храм постати место благодарења и сабирања у зубачком крају.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести