Епископ Атанасије: Реч Јеванђелска је духовна храна којом душа живи

Published On: 17/10/2022

Осамнаесте недеље по Духовима, 16. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници.

Саслуживали су парох сјенички протојереј-ставрофор Душан Михајиловић и протођакон Иван Савић.

Након отпуста, честитајући присутнима на учешћу у Божанској Литургији, Преосвећени је рекао: – Реч Јеванђелска је духовна храна којом душа живи. Данас смо слушали о поверењу које влада између Господа Христа и Његових ученика. Поверење које ученици имају према Господу Христу превазилази људска очекивања. Оно, као такво, је дејствено и надилази обичне односе живота и просечне могућности људске снаге.

– У одељку Светог Јеванђеља, данас прочитаном, Господ наш тражи од својих ученика да после ноћи проведене у неуспешном риболову поново забаце своје мреже и лове. Апостоли се жале да је риболов био неуспешан али на реч Господњу учиниће то. И догодило се чудо. Јер, толико је било уловљене рибе да су се лађе потапале и требала им је додатна помоћ.

– Овде је реч о поверењу које требамо ми да имамо према Богу. Кад нам Бог нешто обећава Он је кадар и вољан то и учинити. Бог није непоуздан као што смо ми непоуздани. Бог може, и хоће, и испуњава своја обећања. Само је потребно да ми према њему имамо однос поверења. Кад Бог од нас тражи да нешто учинимо онда треба то да чинимо са поверењем, као што су и Апостоли са поверењем померили лађу и поново забацили мреже. И испуњава се Божије обећање.

– Апостоли су имали толико поверење у Господа нашега Исуса Христа да су, на крају, оставили све своје послове и све своје земаљске везе и безрезервно пошли за Њим, спремни све поднети за Њега, да би Његову науку ширили, речи о Царству Небескоме, да би све упознали са Спаситељем. Осим Апостола кроз читаву историју Цркве имамо верне следбенике Христове који су тако показали пуно поверење према Њему а Господ је испуњавао њихове речи, јер, то је био узајамни однос поверења између Бога и њих.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести