Епископ Димитрије: Човјек који воли Бога, сваким дјелом и ријечју свједочи љубав Божју

Published On: 17/10/2022

Недеље 18. по Духовима, Његово Преосвештенстов Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 16. октобра 2022. године светом архијерејском Литургијом у требињском селу Мрњићи, уз саслужење свештеника Епархије захумско-херцеговачке.

На данашњем сабрању извршено је освећење обновљеног храма и парохијског дома. За четири породице које потичу из Мрњића познато је да насељавају овај простор нешто више од два века. Храм Светог Јована Крститеља временом је оронуо, а у протеклом периоду трудом и љубављу житеља Мрњића и Орашја у потпуности је обновљен и фрескописан. Надомак храма саграђен је парохијски дом.

Након јеванђеља беседио је владика Димитрије рекавши: – Страх Божји није спољашњи страх од следећег дана или егзистенцијалних догађаја, већ страх који произилази из љубави. Такав страх чини да човјек стрепи над собом да оне које воли не повриједи ни ријечју, ни дјелом, па чак ни мишљу. Човјек који воли Бога, сваким дјелом својим и ријечју свједочи ту љубав и сваком мишљу настоји да не увриједи Бога. Тај страх не престаје ни кад наступи вјера и љубав сусрета са Христом.

Владика је даље поучио верне:- Људи су позвани да своју љубав према Богу свједоче и у односу према ближњима, смирујући се пред њима и трудећи се да их ни помишљу не увриједе, знајући да се братски однос изграђује молитвом заједничком небеском Оцу.

Након Литургије уследило је освећење парохијског дома и празнична трпеза. По освећењу владика је изразио радост и одушевљење плодовима труда око изградње и уљепшавања дома, пожеливши да многа сабрања онима који су градили и њиховим наследницима. Верницима се обратио и отац Борис, изражавајући захвалност Владици на доласку и захваљујћи се мештанима и свим другим добротворима на учешћу у обнови храма.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести