Епископ Јован: Као што је Литургија предукус царства Божјега, тако је и храм предукус неба

Published On: 17/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован богослужио је 16. октобра госдине 2022. године свету архијерејску Литургију у Буковику код Аранђеловца. Том приликом, епископ је освештао храм и иконостас у храму „Светог Архангела Михаила“ и у Часни Престо је положио честице мошти Светог вечикомученика Лазара Косовског.

Саслуживали су архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Љубиша Ђураш, протонемасници Александар Миловановић, Иван Теодосић и Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Александар Бабић. Својим појањем су ову Литургију улепшали „Српски Православни појци“ из Београда и хор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

– Сваки храм на земљи, је парче неба на земљи, зато вас молим и опомињем и себе и вас, да то имате стално на уму кад прекорачите праг Цркве и долазите на Божанствену Литургију, и друга богослужења, да уствари улазите и закорачили сте на небо. Као што је Литургија предукус царства Божијега, тако је и храм предукус неба. Зато је храм наше највеће уточиште, највеће пристаниште, највећа лађа, којом се спасавамо у бурама нашега живота и сваки онја који се нађе у лађи он има наду да преброди бродолом, а онај који је ван лађе он је сам себе осудио на пропаст, погибао духовну, тако је Бог и нама дао Цркву своју као Тело своје да у њој сагледамо себе, да погледамо себе, да уђемо у себе, да проверимо себе јер само проверени и загледани у себе ми ћемо видети колико смо достојни да улазимо у Светињу над светињама, а рекао сам јутрос да је сваки храм светиња, нагласио је владика Јован.

Епископ је доделио грамате признања господи Радовану Милошевићу из Буковика, Марку Топаловићу из Буковика, Љубомиру Тимотијевићу из Мисаче, Горану Станичићу из Буковика, Драгану Јовановићу из Буковика, Милошу Беговићу из Аранђеловца, Томиславу Поповићу из Буковика, Зорану Грујичићу из Аранђеловца, Радошу Јосиповићу из Аранђеловца и Гђи Александру Јагодић из Аранђеловца.

Орден Светих мученика Крагујевачких првог степена Епископ је доделио Гђи Косани Видојевић из Буковика. Орден Вожда Карађорђа Епископ је доделио протонемснику Дејану Тодоровићу у знак признања за велику љубав према својој Светој Цркви, орден Вожда Карађаорђа је додењен и г. Горану Радоњићу из Буковика, а јереј Милош Митровић је одликован чином протонамесника. По светој Литургији је уследео културно-уметнички програм уприличен од стране КУД „Електропорцелан“ из Аранђеловца.

Извор: Епрхија шумадијска

Најновије вести