Нови број часописа „Животворни Источник“

Published On: 21/10/2022

Са благословом Његовог Преосвештенства, епископа зворничко-тузланског господина Фотија, из штампе је ишао 42. број часописа „Животворни Источник“, број који излази о празнику Свете Петке.

Као по обичају, часопис доноси низ текстова који се бави основним питањима Православне вере и морала. То се пре свега односи на текстове: О старом и новом човјеку владике Фотија, те текстове Црква као народ Божији свештеника Младена Јурошевића, Важност учествовања у богослужењу Цркве ђакона Горана Марјановића и Монашки и парохијски типик свештника Радмила Радовића.

Будући да овај број излази о празнику Свете Петке, доносимо и текст под називом Света Петка и појам ране монашке пустиње у Словена ђакона Славише Тубина.

Ипак, кључни дио часописа посвећен је актуелним темама и дилемама. Живимо у времену и простору који је јако турбулентан и нестабилан. Број питања са којима се мора суочити савремени човек је без преседана у историји. Готово на дневној бази искрсне неко ново питање које потребује ургентан црквени и хришћански одговор.

Зато читаоцима доносима текстове као што су Ми смо на путу Светог Саве а Запад нека иде у „нову реалност“  владике Фотија, Мисао историчара Јувала Ное Харарија као основа новог доба уредника часописа, протођакона Бојана Чечара. Поред њих, ту је и текст протојереја-ставрофора Жељка Теофиловића Родна „теорија“ као подвала у борби за људска права и хришћанско схватање разликовања полова, те текст Милана Ружића У потрази са савршенством у којем се аутор бави питањем естетске хирургије, као једним од највећих искушења која данас муче, не само оне људе који су ван, него чак и оне који су под окриљем Цркве. Ту су и текстови протонамесника Кристијана Ђокића Смисао болести, Станка Нешковића Живе сто на сат.

Доносимо и беседу владике Фотија коју је изговорио приликом примања Повеље града Бијељине, највишег признања нашег града.

Сведоци смо сви да је савремена наука данас и више него непријатељски настројена према питању вере. Она претендује на место суверене владарке људског знања и сазнања. Савремени научници користе сваку прилику да дискредитују веру и да је представе у једном прилично лошем светлу. Да би довели у питање овакав став савремене науке, доносимо једно поглавља из књиге Светог Луке Кримског Дух, душа и тијело под насловом  Какве закључке можемо извући из садашњег стања природних наука?; у којем аутор показује да су чак и савремене научне области као што су механика, квантна механика, Ајнштајнова „теорија релативитета“ или питање електрицитета и светлости доказ да у овом свету ништа није коначно и темељно утрвђено и да све подлеже непрестаним изменама и допунама. То важи и за науку и за научне теорије. Свети Лука је био епископ Руске цркве али је био и научник –  љекар. Добио је чак и Стаљинову ленту 1. реда за допринос медицинској науци.

Као допуну овога доносимо и текст у којем говоримо о најновијем издању Издавачке куће Епархије зворничко-тузланске „Синај“ Чувени српски физичари аутора Цвијетина Савића. Црква је одувек била покровитељ највећих српских научника као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Атанасије Стојковић и др. Зато је и жеља наше издавачке куће била да подржимо рад наставника физике Цвијетина Савића, тако што смо издали поменуту књигу, која је дошла као плод његовог дугогодишњег рада у струци.

Поред ових текстова, часопис доноси и друге. Надамо се да ће нашим читаоцима овај број бити на духовну поуку и корист и да ће у њему пронаћи одговоре на духовна питања која се пред њих постављају.

Часопис ће ускоро бити доступан у парохијским храмовима широм наше богомспасаване Епархије. Претходне бројеве у целости можете пронаћи ОВДЈЕ

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести