Епископ Сава: Не постоји грех који може превазићи љубав Божју

Published On: 23/10/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је 23. октобра 2022. године, на празник Светих мученика Евлампија и Евлампије, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Вазнесења Господњег у Жаркову.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божјег.

Говорећи о прочитаном делу из светог јеванђеља, Преосвећени Епископ Сава нагласио је:- Практична примена живе вере у Бога у нашем животу јесте љубав. О таквој љубави нам говори свето јеванђеље и пише Свети апостол Лука, једну веома једноставну реченицу којом почиње данашње јеванђеље: „Како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима“. У Старом завету можемо прочитати  „Око за око, зуб за зуб“. Ако ти неко учини нешто, имаш право да браниш себе. Христос, Његово Јеванђеље доноси потпуно другачију перспективу и схватање живота. Шта хоћеш да ти чине људи чини и ти њима. Не каже „Чини људима оно што они чине теби“. Дакле, ти мораш бити тај који покрећеш добро дело ка другоме. Твоје добро дело не треба да буде плод доброг дела твог ближњег, јер ако је тако онда је наше добро дело и наша љубав према другоме из интереса. Онда дајем нешто од себе јер знам да ћу добити нешто. То исто раде и они који нису хришћани, интерес постоји код свих.

– Дело хришћанина јесте управо у љубави која не тражи своје, у љубави према сваком, без обзира да ли тај неко чини мени добро заузврат или не. Врло конкретно каже Господ у јеванђељу: Љубите чак и непријатеље своје. Дакле, хришћанин треба да превазиђе стандардне оковог живота, да превазиђе она ограничења која поставља друштво у целини, да превазиђе сам себе, да превазиђе свој его, понекад и да га погази и да се отвори ка другом, да отвори своје срце и биће ка другоме јер то је хришћански начин живота и то је реч Господња. Господ завршава данашње јеванђеље речима: Будите милостиви као и Отац ваш небески што је милостив. Сви ми знамо да Господ опрашта нама грехе, прихвата нас у своје наручје, враћа нас у своју заједницу не гледајући на наша сагрешења. Не постоји сагрешење и грех који може превазићи љубав Божју и спречити Бога да нас прихвати у свој загрљај, рекао је епископ Сава.

После светог евхаристијског сабрања, Преосвећени епископ освештао је темеље новог парохијске сале.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести