Игуман манастира Хиладара Методије служио акатист Пресветој Богородици у Блектауну

Published On: 23/10/2022

У молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана, игуман манастира Хиландарa г. Методијe служио је 20. октобра 2022 акатист Пресветој Богородици Тројеручици у храму Светог Николе у Блектауну, на југозападу Сиднеја. Овај акатист се у Блектауну чита сваког петка, а у читању увек учествују и деца из српске школе „Богдан Болта“ при овој парохији.

Присуствовали су јерођакон Нектарије, протојереји-ставрофори Ђуро Ђурђевић и Никола Билић; протојереј Горан Ћећез, те јереј Немања Мрђеновић.

Након акатиста, игуман Методије је освештао просторије нове црквене продавнице која ће се ускоро отворити у блектаунској парохији а након вечере игуман је сабранима беседио о историји и природи монашког живота на Светој Гори и манастиру Хиландару.

Почасни гости ове вечери били су и двојица  научника из Београда, др Миша Ђурковић и др Јовица Павловић са Института за Европске студије који су тренутно на студијском боравку у Сиднеју. Др Миша Ђурковић ће у суботу после вечерње службе одржати предавање у Блектауну на тему: „Породица на мети мрачних центара моћи”.

На поласку је и епископ Силуан захвалио браћи и сестрама блектаунске парохије и свим сабраним верницима којих је било из свих сиднејских парохија. Светогорски гости са својим домаћином владиком Силуаном овог викенда долазе у манастир Светог Саве у Илајну у Викторији на свечано обелажавање пола века српског монаштва у Аустралији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

 

Најновије вести