Епископ Атанасије: Једини Спаситељ света јесте Господ Исус Христос

Published On: 24/10/2022

Деветнаесте недеље по Духовима, 23. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Саслуживали су јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве, предвођено игуманијом Аквилином, увеличало је евхаристијско сабрање складним појањем.

– Једини Спаситељ света јесте Господ наш Исус Христос. Он је око себе окупио оне којима је поверио да се на Њега угледају. Изабрао је ужи круг оних којима је поверио да Њега проповедају, онако какав Он јесте и како је беседио. Кад је Он Спаситељ света треба да знамо да је и све што је Он говорио било за спасење света. Сва Његова наука, сва Његова проповед. И оне које је послао, послао је да проповедају као настављачи и помагачи Његови у спасењу света, нагласио је владика Атанасије.

– Никада се не треба угледати на лоше примере, али, ако постоји време када је то битно, то је ово време, време искушења. Свако време, кроз историју, јесте време искушења, али у сваком времену постоје посебне специфичности.

Преосвећени се осврнуо на живот светих Евлампија и сестре његове Евлампије, који се тог дана прослављају: – Они су јасно сагледавали живот, како овај привремени овде тако и просторе Царства Небеског, Вечност. Они су знали да је ово само једна мрвица времена, мрвица живота, а бескрајне су реалности и пространства Царства Небескога. Зато се то и назива Вечност, јер се не може мерити никаквим нашим временским мерилима.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести