Завршен научни скуп у Бачкој Паланци

Published On: 24/10/2022

У недељу, 10/23. октобра 2022. године, учесници научног скупа „Српска Православна Црква – изазови и искушења кроз историјуˮ, који је одржан у Бачкој Паланци, присуствовали су светој Литургији у храму Покрова Пресвете Богородице.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Саша Антонијевић из Епархије шумадијске, уз саслужење протонамесника Игора Игњатова, пароха футошког; презвитера Бориса Фајфрића из Епархије сремске; ђакона др Ивице Чаировића, ванредног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду; као и свештеног братства светог храма. Појао црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, којим диригује Снежана Жујић.

Један део учесника научног скупа присуствовао је светој Литургији у манастиру Бођанима. После богослужења, настављен је радни део научног скупа на коме је поднето још двадесет реферата. Током два дана трајања научног скупа реферате је поднело више од четрдесет стручњака из области историје, теологије, историје културе, уметности, архивистике и сродних научних дисциплина.

Научни скуп је завршен у поподневним часовима, уз оцену учесника да је одржавање оваквих и сличних скупова неопходно ради расветљавања недовољно обрађених тема из историје Српске Православне Цркве и националне историје. Током 2023. године очекује се излазак из штампе зборника радова са научног скупа.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести