Неготин: Премијера филма „Где си, Адаме?“

Published On: 24/10/2022

У сали неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ премијерно је 20. октобра 2022. приказано документарно остварење „Где си, Адаме?“ Александра Запорошченка и протођакона Александра Плиске.

Публика у Неготину била је у прилици да види како у манастиру Дохијар на Светој Гори живе монаси, са којим се изазовима сусрећу и како се боре да сачувају атмосферу и аутентичност живота овог светогорског манастира.

Пре пројекције, али и на крају филма „Где си, Адаме?“ публици се обратио идејни творац и продуцент филма, протођакон Александар Плиска, који је током десет година проводио четвртину сваке године у овом манастиру, живећи са монасима и делећи са њима и живот и рад.

– Идеја о стварању документарног филма датира из децембра 2005. године, када сам упознао главног јунака будућег филма, сада покојног игумана атонског манастира Дохијар старца Григорија (Зумиса). Управо овај невероватно весео, пун љубави и харизматичан човек постаје бисер филма, чије је дугогодишње искуство наградило га дубоким разумевањем људске душе и њене жеље да се врати у стање људске природе Адама пре него што је пао у грех, рекао је, између осталог, Александар Плиска.

Филм је, иначе, приказан на Међународном фестивалу православног филма „Покров” у Kијеву, филмском фестивалу у Kракову и другим, а на недавно завршеном Фестивалу духовно-документарног филма у оквиру Фестивала хришћанске културе у Зајечару добио је награде за најбољи Филм фестивала и за најбољу камеру.

Извор: Епархија тимочка

 

Најновије вести