Српска утеха руском срцу

Published On: 24/10/2022

На Православном Светотихоновском универзитету у Москви 18. октобра 2022. године отворен је Међународни фестивал Српска утеха руском срцу.

Фестивал је отварио Преосвећени Епископ Константин, викар Патријарха московског и све Русије, који је поздравио учеснике и почасне госте фестивала: Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, Епископа славонског г. Јована и амбасадора Републике Србије у Русији г. Момчила Бабића.

-Данас имамо јединствену прилику да осетимо искуства Српске Цркве и чујемо глас њених архипастира. Надам се да ће наша сарадња бити корисна и ојачати наше братске везе, надахњујући нас за активан рад и молитву, беседио је владика КОнстантин.

Током фестивала у Саборној свечаној палати одржане су две изложбе. Изложба Српске светиње – уништене и изграђене (аутори Е.А. Осипова, М. Аћимовић) посвећена је ремек-делима монументалног наслеђа Косова и Метохије, а друга изложба, приказ познатих слика српске монахиње Марије (Антић) Јасеновац. Верност и васкрсење. Буди веран до смрти и даћу ти венац живота (Откр. 2: 10) (аутори свештеници Алексеј Пичугин и Максим Брасников).

Вече је отворио ректор Светотихоновског универзитета протојереј Владимир Воробјов. Приказан је кратки документарни филм До Христове победе протојереја Николе Пејовића. Главни догађај вечери посвећен је лику и делу блаженопочившег митрополита Амфилохија. Његов ученик и блиски сарадник, владика Јован, обратио се окупљенима поделивши примере васељенског опуса и утицаја митрополита Амфилохија у којима је и сам био сведок. Пред око шест стотина сабраних, камерни хор Московског природно-техничког института под управом А. Лузанове и хор Православног Светотихоновског универзитета под управом свештеника А. Зајцева изводили српске духовне и народне песме. Вече је затворио свештеник Душан Михајловић, клирик храма Вазнесења Господњег у Јекатеринбургу., беседом о плодотворној мисионарској активности митрополита Амфилохија у Латинској Америци.

Током међународног фестивала Српска утеха руском срцу до 28. октобра биће одржане научне конференције, изложбе, филмски прикази и премијере са ауторима, концерти и многобројни програми посвећен српском стваралаштву, култури и духовништву. Видео снимак вечери сећања на митрополита Амфилохија налази се на линку: https://www.youtube.com/watch?v=WsOKlniWgnU, а излагање Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија на интернет страници Митрополије црногорско-приморске.

Најновије вести