Епископ Андреј: Народ је свој живот везао за Цркву

Published On: 26/10/2022

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је 22. октобра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Апостола Томе у Санкт Пелтену. Том приликом, свечано је обележена храмовна слава – Томиндан, као и двадесетогодишњи јубилеј од оснивања црквене заједнице у Санкт Пелтену.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Ерић, архијерејски намесник за Западну Аустрију, протојереј Драган Бирташевић, архијерејски намесник за Источну Аустрију, јереј Далибор Петрић, старешина храма, као и новорукоположени ђакон Александар Дмитровић из Беча. Присуствовао је богослужењу јеромонах Јохан Крамер (Prof. DDr. Johann Krammer) из Санкт Пелтена. Лепоти литургијског сабрања су својим појањем допринеле чланови црквеног певачког друштва храма Рођења Пресвете Богородице из Беча, уз теолога Радисава Пантића и вероучитеља Дејана Радовића из Штајера.

Потом је епископ, у својој беседи, у име двадесетогодишњег постојања ове црквене заједнице направио осврт на њен свеукупан развитак од самог почетка, па све до данас. Све до 2002. године, парохија у Санкт Пелтену је била у склопу парохијe у Енсу, да би се онда самостално основала истоимене године, а међу првима је јереј Дарко Кнежевић опслуживао на овим просторима. Међу осталим паросима у Цркви Светог Томе Господу су служили и јереји Љубомир Болић и Горан Ерић; а затим и протојереј-ставрофор Драган Ерић кога је наследио садашњи настојатељ отац Далибор Петрић. Са тим у вези, је Преосвећени владика искористио прилику да заблагодари свим присутним, али и свима онима који су се још раније борили и трудили да се црквена заједница најпре оснује а онда и одржи и развије. Епископ Андреј је похвалио народ из Санкт Пелтена који је остао уз своју цркву и учинио све за њен опстанак, рекавши „да је народ свој живот везао за цркву, а свештеник, као њихов духовни отац се везао за народ и да само тај пут може бити спасоносан и једини исправан – пут наше Цркве“. Потом је Владика Андреј у својој очинској беседи говорио о животу Светог Апостола Томе, поновивши оне велике речи које је светитељ изрекао, након што се уверио у Господа Исуса Христа – а које одзвањају и данас и кроза сву вечност: „Господ мој и Бог мој!

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести