Митрополит Јоаникије: Славу овога свијета носи вријеме и вјетар као лишће када се сасуши

Published On: 28/10/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 27. октобра 2022. године, на празник Свете Петке – Параскеве, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво.

Пред почетак Службе произвео је у чин чтеца ипођакона сабрата манастира Светих архангела – Михољска Превлака монаха Михаила, а на малом входу у чин протојереја рукопроизвео свештеника Благоја Рајковића, ректора Богословије Светог Петра Цетињског.

– Прије свега, гледајући на њен примјер да се ослободимо од једне велике заблуде савременог свијета, савременог човјека. Данашњи човјек мисли да му је живот вреднији ако је што више присутан у јавности, ако је ученик неких великих догађања, митинга, богатих трпеза, ако се што више обукао у славу овога свијета, ако има домове и куће као дворце и сав остали луксуз. Тако мисли савремени човјек. Та пошаст је потпуно отуђила савременог човјека од правих истинских вриједности. Ево, Света Петка свега се тога одрекла ради нечега много узвишенијега, јер је све на овоме свијету и пролазно и трулежно. А славу овога свијета носи вријеме и вјетар као лишће када се сасуши, казао је митрополит Јоаникије.

– Таква слава није спољашња, нити је та љепота спољашња него, као што говори Свети цар Давид за царску кћи – сва је љепота кћери цареве унутра. А та кћер царева, то је душа. И треба гледати да украшавамо унутрашњу љепоту, своју унутрашњост, своје биће духовно да оно сија, а да не обраћамо исувуише пажње на спољашњост, више него што је потребно, поручио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести