Патријарх говори на отварању изложбе поводом 80 година од погрома у јужној Бачкој

Published On: 31/10/2022

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије говориће на отварању изложбе коју под називом „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације” поводом 80 година од погрома над Србима, Јеврејима и Ромима у Бачкој 1942. године организују Епархија бачка, Културни центар Новог Сада и Историјски архив Новог Сада.

На свечаном отварању изложбе у Конаку кнегиње Љубице у уторак, 1. новембра 2022. године, у 19 часова, поздравну реч ће упутити Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, док ће се уводним словом обратити мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Од устоличења на катедру епископа бачких 1990. године Преосвећени г. Иринеј упорно деценијама настоји да се поред молитвеног сећања на пострадале у јавном животу, медијима, просвети и издаваштву говори о Рацији и њеним жртвама. Као плод таковог деловања владике Иринеја објављено је мноштво књига, стручних чланака и новинских написа, на тему Рације одржано низ академија у Новом Саду, али и другим градовима, а Епархија бачка је освојила прво место и награду Златни витез на истоименом међународном филмском фестивалу за документарни филм Деца бесмртности.

Изложба која ће бити постваљена наредних дана у Конаку кнегиње Љубице део је сведочења Православне Цркве о својим светим мученицима и исповедницима вере Христове.

Најновије вести

Повезане вести