Епископ Методије: Највећи дар који је Бог дао човјеку је слобода

Published On: 01/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 29. октобра 2022. године, на празник Светог Лонгина Сотика, свету архијерејску Литургију у спомен храму Светог Лонгина Сотника у Пољицaма.

Након свете службе Божје, освештан је крст, који је подигнут на куполи храма.

Преосвећени Епископ је служио помен пострадалим војсковођама и војницима у бици на Троглаву 1915. године у чији спомен је подигнут храм. Владика је на гробљу у Доњим Црквицама служио помен Стевану Мићуновићу, ктитору храма поводом годишњице од његовог упокојења.

Освештан је и преломљен славски колач и жито.

– Служи се света Литургија, а онда се тим божанским и благодатним пићем и том храном, Тијелом и Крвљу Христовом, причешћујемо и напајамо душе своје, лијечећи их од највећег противника људског рода, а то су гријех, смрт и ђаво. Данас смо се овдје окупили, потврђујући да су све ствари и прилике, бића и цјелокупна твар међусобно, нераскидиво повезани. Сјећамо се Светог Лонгина и битке у чији спомен је овај храм подигнут, јер су житељи овог краја и људи са других страна, наш народ, устао против окупатора 1915. године и на овај дан, на Троглаву се десила битка гдје су потврдили све оно што су наши преци радили од прије Косова и од Косова до данашњег дана, нагласио је владика Методије.

– Борили су се за онај највећи дар који је Бог дао човјеку, а то је слобода. Без слободе нема живота, нема достојанства, нема заједнице, нема наших односа, истинског, правог људског живота. Сјећамо се и онога који је био ктитор овог храма, Стевана Мићуновића, коме је годишњица на данашњи дан и то баш на овај празник коме је посветио храм у спомен битке наших предака против окупатора, рекао је Владика.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести