Епископ Методије: Учинимо своје душе свијетлим, безазленим и милостивим као што је Христос

Published On: 03/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 31. октобра 2022. године, на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, свету архијерејску Литургију у манастиру Жупа Никшићка, који је прославио своју храмовну славу.

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха, уз молитвено учешће бројног верног народа и челника Општина Никшића и Требиња.

На почетку Литургије, Преосвећени владика је у искушеницу обукао слушкињу Божју Ивану Вилов.

Речју литургијске проповеди обратио се протојереј Миодраг Тодоровић:- Ко се Цркве одриче, Христа се одриче и Бога Оца и Духа Утјешитеља“. Ово су ријечи Господње, данас на Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског који су стубови Цркве сваки у свом времену. Апостоли Му кажу како им се духови покоравају, а Он их поучава: Добро, можете газити на скорпије и змије, али у томе није достојанство ваше, у томе није достојанство човјека. Човјеково је достојанство да му је име уписано на небесима, то јесте да му је име уписано у Књигу живота вјечног.

„Свети апостол Лука као љекар, и као иконописац, потврдио је својим животом и дјелом, јер, управо, је у икони оно трагање што постоји у сваком човјеку, а то је она искра бесамртна, како каже Свети Ловћенски Тајновидац, која води човјека према Небу“, рекао је о Миодраг, додајући да се од земље не можемо помаћи нигдје ако нас не помакне Онај Који је сишао са Неба, јер само Он зна пут на Небо, благословио га је и предао као велики дар својој светој и апостолској Цркви.

– Кад славимо овако велике људе, ми славимо кроз њих Христа и показује се како је Бог диван у светима својим, кроз Светог, славног и свехвалног апостола и јеванђелисту Луку, кроз Светог Петра Цетињског и кроз све свете на оригиналан и посебан начин што потврђује да смо у Христу сви једно, да у Њему имамо слободу и да смо у Њему оригинални. казао је отац Миодраг.

Данашњи велики празник и славу сестринству Жупског манастира са игуманијом, мати Ефимијом, речју архипастирског слова честитао је епископ Методије:- Данашње јеванђеље је говорило о онима који чине чудеса, силом Христовом, апостолима који су се хвалили како им се све покорава од те силе Божанске, а Он им је говорио да се не узносе својим даровима, него тиме што су спашени, што су имена њихова уписана на небесима. Хвала ти Боже што си ово сакрио од мудрих и вјештих у овом свијету, а открио то безазленима, тиме казујући да, не само да треба да будемо паметни, мудри и вјешти и да се трудимо да будемо што бољи, али то нам не може помоћи ако не будемо безазлени, ако не учинимо своје душе свијетлим, безазленим, милостивим као што је то Христос био, да се уподобимо Њему и да не живимо живот по својим плановима, него да једног дана и тренутка Христос почне да живи у нама, да Њиме дјеламо, као што су дјелали Свети апостол Лука и сви ученици Христови и преци наши до данашњег дана.

– Имали смо народне прваке и државнике који су били свети, а камоли оне који су ишли да свој живот интензивније посвете, у Цркви или у клиру, спасењу не само свом, него и свог народа. Ево, после толико година, данас имамо да су се народни прваци са својим народом овдје окупили, гдје им је и мјесто. И Свети Петар Цетињски, којег данас прослављамо био је и народни вођа, не само духовни него и свјетовни владар. И сви они на које се угледао, Немањићи и они после њих, кнезови свети и краљеви прије њих, Свети кнез Јован Владимир, били су свети и спасила их је безазленост душе њихове и ходење за Христом Богом нашим, нагласио је Владика будимљанско-никшићки Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести