Епископ Методије: Господ сије божанску ријеч у свако људско срце

Published On: 07/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије освештао и началствовао 6. новембра 2022. године светом архијерејском Литургијом у обновљеном храму Светог великомученика и победоносца Георгија у селу Превиш, код Шавника.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије, уз молитвено учешће верног народа дробњачког краја.

Владика је током светог богослужења јереја Драженка Ристића, пароха шавничког је наградио чином протојереја за његово тринаестогодишње свештеничко служење и велики труд уложен у обнови светиња и душа поверене му пастве на шавничкој парохији.

– Освештасмо светињу Светог мученика и побједоносца Георгија да бисмо се овдје окупљали, не само на дан њеног освећења, који је велики дан, него и да бисмо, гледајући ову светињу, опомињали душе своје и спасења, не само своје душе него да се бринемо и за спасење свих с којима се срећемо, за спасење цјелокупне творевине Божје. Чули смо у светом Јеванђељу причу, коју је Христос испричао онима који су се тискали око Њега у времену док је проповједао. Када је видио мноштво народа није им директно говорио да Га не би површно слиједили, него је почео да им говори у причама да би тиме они који дубље трагају за Њим, сазнали нешто више, да би открили и разумјели шта је хтио да каже.

– У причи о сијачу, када каже: Изађе сијач да сије, то је Бог Који је изашао из превјечног обиталишта свог, дошао, и сишао у матицу овог живота људског, пролазног, оваплотивши се и поставши један од нас, узевши нашу људску природу на себе и поставши богочовјек, да би тиме нашу палу природу спасио. Сијач је, дакле, сијао сјеме, а сјеме је божанска ријеч, која се сије на земљи а то је срце људско. Од постања, од кад је Господ сијао ту своју божанску ријеч она је била једино намијењена за људско срце, увијек иста и непромјењљива, само су различита срца која прихватају и примају божанску ријеч, поучавао је Епископ.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести