Епископ Сава: Потребна је сарадња Бога и човека

Published On: 07/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је 6. новембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија на Новом Београду.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

Ако ову причу, o Сејачу и семену, пренесемо у духовну сферу и дамо јој духовни смисао и значај, онда видимо оно што објашњава и Господ у светом јеванђељу: да је то семе реч Божја. И тај добри сејач, земљорадник који зна свој посао и савесно га ради је у ствари Господ наш Исус Христос, а она земља која прима семе јесте свако од нас, јесмо ми, чланови Цркве Божје, душа свака која прима реч Божју. Да би једна њива родила потребна је синергија неколико елемената. Прво, да онај који сеје зна да уради свој посао. Друго, да буду погодни временски услови да би то семе расло. И треће, да земља на коју семе падне буде плодна, рекао је Преосвећени епископ.

Исто тако је и у духовном, хришћанском животу. Потребна је сарадња Бога и човека. Јер Бог ствара човека слободног, даје му слободу чак и да Га одбаци, да одбаци Његову реч. Због тога је потребна сарадња и Бога који нам изговара своју реч, даје нам реч спасења, а то је реч Јеванђеља, али и добро тло, на које ће та реч пасти, односно да ми прихватимо реч Божју. И онда као када сејемо семе, важни су и временски услови, тада постоји сарадња Бога и човека у проповедању и живљењу Јеванђеља, свакако је важан и благослов Божји и благодат Божја која свакога онога ко прихвата реч Божју осењује, штити, закриљује и даје могућност да та реч Божија у њему израста и да живећи Њоме задобије Живот Вечни, нагласио је Епископ Сава.

Извор: Тв Храм

Најновије вести