Митрополит Јоаникије: Ко год тражи Бога чистог срца, он ће га и наћи

Published On: 07/11/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 6. новембра 2022. године свету Литургију у храму Светог Василија Острошког у Кумбору код Херцег Новог, уз саслужење свештенства намесништава Херцегновског и Тиватско-которског.

Након читања Јеванђеља беседио је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намесник херцегновски, а на крају Литургије и митрополит Јоаникије, који је истакао:

-Сви људи гријеше и падају зато што су људи. И ми хришћани подложни смо слабостима. Али, шта нас одликује? Покајање. Треба да се кајемо за своје гријехе, да се боримо са њима, да се ослобађамо својих гријехова, да знамо тражити опроштај од свога ближњега. А и онај од кога тражимо опроштај исто је грешан, и да се не прави много праведан, и он треба да даје опроштај. Онај који не да опроштај на себе узима дупли гријех и отпада од Божје љубави и Божје милости. На такав начин ми треба да утврђујемо нашу заједницу. Сваки човјек, био грешан или мање грешан, вјерујући или невјерујући, има лик Божји у себи и има способност да се сједињује с Богом. Да ли он то хоће или неће, да ли он користи тај дар или не користи – то је питање његове слободе. Видите какко је достојанство дао Бог човјеку: није хтио да га, просто, учини својим органом, да од њега учини неку машину или било шта друго што ће само да извршава Његове законе и Његове жеље него је хтио слободног сарадника. Бог је хтио љубав. И ко год тражи Бога својом слободном вољом, чистога срца, он ће га и наћи. Чисто срце је једино пријемчиво за Божју љубав. Зато треба да се ослободимо од мржње, од злопамћења, од свих лоших навика. То треба да нам је циљ.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести