Прослава Светог великомученика Димитрија у Вруљи код Пљеваља

Published On: 08/11/2022

Поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 8. новембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Вруљи код Пљеваља.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.

Храм у Вруљи је у задње време проширен и дограђен па је након заамвоне молитве Преосвећени епископ Атанасије освештао надограђени део, а затим и славске дарове и преломио славски колач. Домаћин овогодишње славе био је г. Бранко Струњаш са синовима Миљаном и Бојаном.

Епископ се присутнима обратио пригодном пастирском беседом у којој је, између осталог, рекао:– За нас је сваки празник у Цркви велики догађај, не само зато што показујемо пажњу према некоме светоме и нечему светоме, него је то велики догађај за нас, догађај универзалног значења. Када чујемо детаље овог празника видимо колико је он за нас значајан, али само под условом да га у потпуности доживимо.

– Нашем Господу ништа није непознато. Он је својим следбеницима предочио шта их све чека, који је смисао живота, која је његова вредност, за шта вреди живети и борити се, и страдати ако буде неопходно. За Живот Вечни, за живот своје браће, за вечну срећу и радост. У то треба улагати. А здрав човек и не може да не воли своју браћу, своје ближње, чак и ако би га неко приморавао на то, рекао је владика Атанасије.

Преосвећени је потом укратко подсетио на део из светог јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској Литургији па онда додао: – Ми непрестано пловимо кроз живот као неком немирном морском пучином. Много је опасних и застрашујућих фактора и чинилаца, од којих би се просечан човек сигурно уплашио. Али, Господ од нас тражи да будемо надмоћни а то бивамо вером у Њега. Наш је циљ Живот Вечни. Али пре тога од Господа тражимо да дођемо до познања Истине, да јасно сагледамо шта је шта, јер, често се лажи обуку у рухо истине и тако се представљају и нуде се људима. У тој и таквој превари људи се често опредељују за лажне ствари и лажне циљеве.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести