Митрополит Јоаникије: Права вјера никада не дијели

Published On: 09/11/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 8. новембра 2022. године, када Црква слави сећање на Светог великомученика Димитрија-Митровдан, свету службу Божју у манастиру Светог Димитрија Солунског на Боану Кадића код Даниловграда.

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије славонске.

По заамвоној благосиљан је славски колач колач и жито.

У архипастирској беседи митрополит Јоаникије је између осталог рекао:- Љубав која је спремна на жртву силна и неустрашива. Она је непобједива и свијетла. У њој нема таме никакве нити било каквога искушења. Она повезује са Богом, са Христом који нас усиновљава Богу и Оцу. И зато смо ми у Цркви браћа и сестре, синови и кћери Оца нашега Небескога, једна душа, једно тијело, једно биће, један духовни организам, тијело Христово. Кад би Цркву неко могао да види својим духовним очима, шта је она заправо – она је организам коме је Господ Исус Христос глава, а ми смо чланови, ми смо удови, ћелије, живи удови тог живог организма.

– Није случајно што је овдје никла црква Светог Димитрија, црква помирница. Као да се манастир Острог спустио овдје. И јесте, јер је метох манастира Острога. И свака наша црква је црква помирница, посебно ова. То свједочи и цијела њена историја. Ова црква, иако је нова, она већ има велику историју јер садржи у себи велико памћење. И много је важно ради свеопштег помирења што је ова црква подигнута, рекао је владика Јоаникије.

– Права вјера никада не дијели. Политика дијели, интереси дијеле, страсти, мржња и пакости… То дијели људе. А права, истинска вјера никада не дијели него зближава људе, закључио је митрополит Јоаникије честитајући славу сестринству манастира Светог Димитрија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Најновије вести