Епископ Фотије разговарао са представницима Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије и Фонда за подршку хрићанској култури и наслеђу

Published On: 13/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије примио је 12. новембра 2022. у Епархијском двору у Бијељини делегацију из Русије, представнике Одјељења за спољне црквене послове и Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу.

Делегацију Одјељења за спољне црквене послове је предводио свештеник Игор Јакимчук, в.д. заменика председавајућег, док је  делегацију Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу предводио Игор Скопенко, директор и Ана Никитенко, члан одбора.

У срдачном разговору дотакнуте су многе теме које се тичу духовних веза  руског и српског народа у Републици Српској. Благословом Епископа зворничко-тузланског г. Фотија при манастиру Светог Александра Невског у Угљевику, где су у току радови на изградњи духовно-културног о чему је такође данас разговарано.

Храм Светог Александра Невског подигнут је од стране Оружаних снага Руске Федерације, односно руских војника и официра, из састава СФОР-а, стационираних у Угљевику, након рата у Босни и Херцеговини. Храм је, указом Руске Православне Цркве, предан Епархији зворничко-тузланској. Особеност овог храма је што је то једини храм у Републици Српској, и Босни и Херцеговини, подигнут руским народом, те је јединствени храм у Босни и Херцеговини, који је био под јурисдикцијом Московске Патријаршије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести