Козма и Дамјан прослављени у Саборном храму Светог Саве у Бечу

Published On: 13/11/2022

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја и у организацији Амбасаде Републике Србије, прослављена је 12. новембра 2022. године лекарска слава Светих бесребреника Козме и Дамјана у Саборном храму Светог Саве у Бечу.

Обележавању лекарске славе присуствовали су лекари и здравствени радници из Беча, целокупне Аустрије као и из отаџбине. Такође, својим присуством славље су увеличали Његова екселенција амбасадор Небојша Родић у пратњи супруге др Јане, као и значајни гости који су пристигли из Србије др Марко Ерцеговац и др Златибор Лончар, претходног министара здравља Републике Србије.

Епископ Андреј је најпре у храму Светог Саве, заједно са старешином храма јерејем Филипом Милуновићем и ђаконом Александром Савићем, дочекао вредне лекаре и здравствене раднике. Одмах потом је уз појање свечаних химни и упућивања усрдних молитава Господу пререзан славски колач, заједно са свим драгим гостима. Епископ је благословио и упутио молитве Господу да укрепи наше вредне лекаре, који се у оквиру овог најплеменитијег позива свесрдно труде и жртвују да помогну онима којим је тешко. Епископ је исказао своје саосећање за трудбенике, као што су наши вредни лекари, истичући да разуме са колико искушења и напора се они свакодневно сусрећу. 

Одмах потом је епископ Андреј уприличио пријем за драге госте у свечаној сали Владичанског двора, где је уз историјски осврт присетио на вишедеценијски труд и боравак српског народа на овим просторима. Указавши им на лепоту епархијског здања у Бечу, епископ је истакао да су врата овог духовног, историјског и културног центра нашег народа увек радо отворена. Подсетио је епископ на бројна важна имена, међу којима и славног Јована Јовановића Змаја, који не само да је био песник већ и лекар, а чијом је заслугом простор Саборног храма и садашњег Владичанског двора својевремено и добијен.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

 

Најновије вести