Свечана академија поводом славе Града Новог Сада

Published On: 16/11/2022

У навечерје празника Обновљења храма Светог великомученика Георгија, 15. новембра 2022. године, на Великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, у организацији Црквене општине новосадске је уприличена свечана академија поводом славе Града Новог Сада.

Свечаној академији су присуствовали Преосвећена господа епископи бачки Иринеј, осечкопољски и барањски Херувим, шабачки Јеротеј и мохачки Дамаскин; г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, др Весна Туркулов, председник Управног одбора Универзитетског клиничког центра Војводине, као и друге знамените личности друштвеног и културног живота Српске Атине, свештенство Епархије бачке и многобројни верни народ.

Програм овогодишње свечане академије поводом славе Града Новог Сада био је посвећен подсећању на најзначајније догађаје у контексту историјског хода Српске Православне Цркве, и то из периода од стицања аутокефалности 1219. године до васпостављања Српске Патријаршије 1920. године, а потом и сећању на Погром у Бачкој, који је извршен пре тачно осамдесет година, али и новопрослављеним светитељима – светом Иринеју Исповеднику, епископу бачком, и светим мученицима бачким.

Празнично слово посвећено животу Српске Православне Цркве, са посебним освртом на период од добијања аутокефалије 1219. до васпостављања Српске Патријаршије 1920. године и значај Епархије бачке, одржао је историчар др Борис Стојковски, професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду.

У програму свечане академије учествовали су чланови хора Школе појања при Црквеној општини новосадској „Свети Јован Дамаскинˮ, под руководством Филипа Поповића, Дечјег хора Црквене општине новосадске, под руководством Милице Грубишић, и хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, под руководством Снежане Жујић. Програм су водили гђа Мирјана Бановић и г. Стеван Јурић.

Извор: Епархија бачка

 

Најновије вести