Владика Атанасије: Хришћанин се богати врлинама. То је свеоружје Божје за живот у овом свету.

Published On: 17/11/2022

У манастиру Светог великомученика Георгија у Мажићима код Прибоја 16. новембра 2022. године свечано и молитвено је прослављен празник Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, пароха прибојског јереја Милорада Петровића и протођакона Ивана Савића.

Учешће у служби Божјој узели су и начелник Општине Рудо г. Драгољуб Богдановић, председник Основног суда у Прибоју гђа Јелица Станић Радовић, и велики број верног народа прибојског и ужичког краја.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен је славски колач. У пастирској беседи Преосвећени је између осталог рекао:

-Данас је празник Обновљења. Какво обновљење празнујемо? Празнујемо обновљење свега онога што је везано за великог угодника Божјег, Георгија Чудотворца и Победоносца. Обновљење свих оних вредности и појмова којих се он држао. Оно што је најважније за њега јесте вера у Господа Христа, држање уз Христа и љубав његова према Господу Христу. Из целог садржаја прочитаног одељка из Светог Јеванђеља могло се видети да код нас хришћана све зависи од љубави према Богу. Колико Бога волимо толико смо спремни и способни да будемо са Њиме, да се Њему обраћамо а онда и да сарађујемо са Њиме. Обнављање храма је широк и дубок догађај. Јер, то обнавља оне који учествују у тим обнављањима. То продубљује њихову веру, њихову оданост Богу, њихову оданост томе путу којим је ишао Свети Георгије. Тако да сваки пут када се храм обнавља ми обнављамо и своју заједницу, своје заједништво, јер се ту сабирамо са разних простора. Многи народи се ту сабирају и постају једна Црква Христова. Наравно, и обнављамо своју заједницу са Богом. Не може се другачије бити хришћанин него богатећи се врлинама. То је свеоружје Божје за живот у овом свету. Хришћанин и јесте тај који је богат врлинама. Бог даје, по Својој доброти, по Своме промишљању, све што је најбоље за нас. Нека је срећан празник Обновљења, и да да Бог да празнујући овај дан и ми себе обнављамо, у сваком погледу да обнављамо на корисно и дух свој, и душу, и тело, и здравље, да обновимо све што је потребно.

Домаћин овогодишње славе била је Зорица Ћурчић из Меленаца код Зрењанина.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести